Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Voor een boerenbedrijf in de lage landen van Groningen is VergunningVerleend gevraagd een aardbevingsbestendige boerderij te ontwerpen. De bestaande boerderij is traditioneel gebouwd. Er zitten veel scheuren in het metselwerk en er ligt een dak van asbest op het pand. Reden voor de ondernemer om een nieuwe boerderij te willen.

Voor de nieuwe boerderij ontwierpen we een ruime levensloopbestendige woning, met daarachter een werktuigenloods. De nieuwe boerderij heeft meerdere verschijningsvormen: vanaf het erf profileert het gebouw zich als een loods, vanaf het land als een boerderij en vanaf de oprijlaan als een luxe woning. Het bouwsysteem is gebaseerd op een stalen loods. In het volume hebben we meerdere insneden gemaakt die bekleed zijn met houten geveldelen.

Het ontwerp is aan het bestemmingsplan en de welstand getoetst middels een aanvraag vooroverleg. De gemeente heeft het vooroverleg goedgekeurd, met complimenten voor het concept van de nieuwe boerderij. Ten behoeve van de aardbevingsbestendigheid hebben we hier gekozen voor een licht bouwsysteem. Er wordt geen metselwerk toegepast. Het plan is nog in ontwikkeling.

Upgrade woonkamer naar samenhangend interieur met veel kastruimte

Upgrade woonkamer naar samenhangend interieur met veel kastruimte

Upgrade woonkamer naar samenhangend interieur met veel kastruimte

Upgrade woonkamer naar samenhangend interieur met veel kastruimte

In het huis van de kunstenaar was de woonkamer een atelier geworden, inclusief verfsporen door de hele ruimte heen. Met het veranderen van zijn persoonlijke situatie ontstond de behoefte om de woonkamer weer als zodanig te gebruiken. De ruimte van de woonkamer bestond uit een paar geschakelde ruimten die in open verbinding met elkaar stonden, maar geen geheel met elkaar vormden.

Wij maakten van de woonkamer weer een samenhangend geheel door twee nieuwe elementen te ontwerpen die qua kleur- en materiaalgebruik met elkaar verbonden zijn. Langs een aantal ramen plaatsten we een laag element: een dichte kast waarop gezeten kan worden. Achter de deuren zijn spullen en radiatoren opgeborgen. Het hoge element is een open kast waarin boeken en andere objecten staan. De kleur van de meubels is door onze opdrachtgever uitgezocht en refereert naar het Groninger landschap.

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Aan de boulevard in het historische hart van Groningen hebben we een moderne opbouw ontworpen. De zinken opbouw wijkt in kleur- en materiaalgebruik af van de omliggende gebouwen. In de dakopbouw bevindt zich een stadse keuken. Door een grote glazen vouwwand, die over de gehele breedte kan worden geopend, kunnen de keuken en het dakterras in de zomer één grote leefruimte vormen. Hierdoor is een prachtige plek in het daklandschap van Groningen ontstaan met een fantastisch uitzicht over een van de belangrijkste verkeersaders van de historische binnenstad.

De opbouw is gemaakt van zink, in combinatie met een sonarlux vouwwand.  Ten behoeve van de constructieve veiligheid hebben we de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Het ontwerp voor de opbouw is in een keer goedgekeurd door de welstand. Daarnaast is de opbouw getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de vouwwand

Levensloopbestendige woning door moderne aanbouw

Levensloopbestendige woning door moderne aanbouw

 
 
 
 
 

Langs een van de karakteristieke vaarten die de provincie Groningen rijk is staat op een rustige plek een mooie arbeiderswoning, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Door middel van een ruime aanbouw hebben we de keuken vergroot en is er op de begane grond plek gekomen voor een ruime slaap- en badkamer. Door deze ingreep is de woning geschikt voor mensen met een handicap, en door het plaatsen van alle functies op de begane grond is de woning ook levensloopbestendig. Tevens is het contact met de tuin versterkt door een brede glazen pui met dubbele deuren.

De aanbouw is opgebouwd met het Kingspan TEK-systeem, in combinatie met een schuimbetonvloer. Ten behoeve van de constructieve veiligheid zijn de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Daarnaast is de woning getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over het bouwsysteem

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

De Gerbrand Bakkerstraat werd aan het begin van de vorige eeuw ontworpen door gemeentearchitect Siep Bouma. Een aantal jaren geleden is de straat op een prachtige wijze gerenoveerd en teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. We hebben meerdere aanbouwen in deze straat mogen realiseren. Deze contrasterende moderne aanbouw is voorzien van een brede schuifpui om de relatie met de tuin zo sterk mogelijk te maken. Tevens is ze voorzien van een grote daklichtkoepel om een lichte woonkamer te waarborgen.

Ten behoeve van de constructieve veiligheid zijn de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Daarnaast is de opbouw getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Het klassieke gebouw dat van verre al herkenbaar is als een traditioneel schoolgebouw heeft haar functie als lagere school verloren. De school heeft een nieuw leven gekregen en is gerenoveerd en ontwikkeld voor en door een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). In het hoofdgebouw realiseerden we 4 appartementen met entresol. Het gymlokaal transformeerden we tot een vrijstaande woning. Daarnaast creërden we ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een moestuin, parkeerplaatsen en een werkplaats. Het schoolgebouw is compleet geïsoleerd, voorzien van HR++ glas en vloerverwarming.

Voor de verbouwing is een procedure ten behoeve van het afwijken van het bestemmingsplan gevolgd. In het kader van de brandveiligheid is naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast zijn de woningen getoetst en aangepast aan de eisen van het bouwbesluit.


Meer informatie over de oude school